Łączy w sobie funkcje matero, bombilli, pojemnika na wodę i termosu. Model 4.0 wyróżnia wyjątkowo duża pojemność, zarówno na wodę, jak i na yerbowy susz. Posiada również system podwójnych, próżniowych ścianek ze stali nierdzewnej, by dłużej utrzymywać temperaturę naparu (gorącą lub lodowatą – w przypadku terere). Kolejnym krokiem na ścieżce rozwoju jest fakt, że zamieniono plastikowy ustnik na wygodniejszy, ze stali nierdzewnej.
Dopracowany został również system zamykania, jednak nadal nie zaleca się transportowania yerbomosu w pozycji innej niż pionowa.
Jak to działa? Nic prostszego: wlewasz wodę do dolnego pojemnika, wsypujesz yerbę do górnego, zakręcasz i masz! Yerba to go! Można używać zarówno ciepłej (80°C), jak i zimnej wody (z lodem). Nie musisz wypijać całej wody od razu, ponieważ podwójne ścianki naczynka dobrze trzymają temperaturę. Wlana do yerbomosu gorąca woda będzie odpowiednia do parzenia mate przez około 3 godziny.