Opis Yerba Mate Green Limao BIO:
To ekologiczna subtelna yerba mate o odświeżającym smaku cytrynowym. Mieszanka ta oprócz liści ostrokrzewu paragwajskiego zawiera aż 8% bio dodatków ziołowych o właściwościach zdrowotnych – liść mięty, trawę cytrynową i werbenę cytrynową. Podstawę suszu stanowi ekologiczna mate green – szlachetna brazylijska odmiana yerba mate, uprawiana na dzikich plantacjach i suszona bez użycia dymu, co pozwala na uzyskanie subtelnego i głębokiego smaku, cenionego zarówno przez początkujących jak i doświadczonych mateistów, oraz pozbycie się gorzkich nut w naparze. Naturalne pobudzenie płynące z yerba mate wzmocnione zostało cytrynowym orzeźwieniem.
Liść mięty pieprzowej jest doskonałym środkiem odświeżającym. Jest ceniona za swe liczne właściwości lecznicze, ale również wspaniały orzeźwiający smak i aromat. Liście mięty były stosowane od najdawniejszych czasów w medycynach ludowych wielu regionów. Trawa cytrynowa oprócz pięknego, orzeźwiającego zapachu to zioło wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej od dawna. Razem z aromatyczną werbeną cytrynową, której tradycja stosowania w Europie jest również stara, zioła te tworzą bardzo lekką i orzeźwiającą kompozycję.
Yerba Mate Green Limao BIO będzie świetna w upały, jako terere: zalana lodowatą wodą z kostkami lodu w upały. Zaś jesienią i zimą, cytrusowym aromatem przypomni ciepłe lato.
Smak i aromat yerba mate:
Yerba Mate Green Limao BIO jest pobudzająca i orzeźwiająca a jednocześnie subtelna oraz nieco słabsza w porównaniu z mocniejszymi mieszankami.
Piękny zapach pochodzący od trawy cytrynowej, mięty i werbeny cytrynowej uwodzi od momentu otwarcia paczki, przez parzenie, aż do kolejnych zalań. Najbardziej aromatyczne i pełne cytrynowej świeżości jest drugie i trzecie zalanie. Ten tercet aromatycznych ziół razem z mocą dziko rosnącego ostrokrzewu, daje niezwykle subtelny i zarazem wyrazisty napar o cytrynowym charakterze.
Susz:
- Susz yerba mate green pochodzi z czystych ekologicznych plantacji jest dokładnie badany na zawartość pestycydów.
- Mate green: zawiera zielone listki krojone w zależności od partii od 3 do nawet 6 mm.
- Zupełnie pozbawiony pyłu!
- Dodatki ziołowe: kawałki suszonej trawki cytrynowej, liść mięty, ziele werbeny cytrynowej.
- Susz soczyście zielony i pięknie pachnący.
Sposób parzenia yerba mate:
- Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.
- Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.
- Susz można zalewać wodą z lodem. Sposób parzenia yerba mate
- Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.