Klasyczna argentyńska yerba mate bez domieszek ziołowych oraz owocowych. Amanda Elaborada jest dla Polaków napojem szczególnym – jest to sztandarowy produkt plantacji założonej przez naszego rodaka Jana (Juana) Szychowskiego. Jedenastoletni Szychowski wraz z rodziną znalazł się w grupie polskich emigrantów, którzy w 1900 r. przybyli do prowincji Misiones w Argentynie. Tam po kilkunastu latach ożenił się i założył warsztat kowalski, a w wolnym czasie hobbystycznie konstruował maszyny różnego pomysłu. Jednym z jego wynalazków była maszyna do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki której założył przedsiębiorstwo produkujące yerba mate Amanda. Przedsiębiorczy Polak zasłynął ponadto budową tamy i kanału na pobliskiej rzece, czym umożliwił dynamiczny rozwój lokalnej gospodarki, a także poprowadzeniem sieci telefonicznej. Został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi przez rząd II Rzeczpospolitej, a po wojnie otrzymał honorowe członkostwo w National Geographic Society. Yerba Mate Amanda Elaborada jest więc napojem, którego każdy polski mateista powinien przynajmniej raz spróbować.
Smak i aromat yerba mate:
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis) 100%
- Susz składa się w stu procentach z listków i gałązek, jest też bardzo mało pylista.
Sposób parzenia:
- Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.
- Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.
- Susz można zalewać wodą z lodem.
- Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.