fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Amanda Despalada Yerba Mate – 500g

37 

  •  kraj pochodzenia: Argentyna
  • Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 100%
  • Zjawiskowa uroda i znamienity smak, polskie korzenie z Misiones.
  • Amanda to yerba z plantacji polskich kolonistów.

1 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategorie: ,

Klasyczna argentyńska yerba mate bez domieszek ziołowych oraz owocowych. Amanda Elaborada jest dla Polaków napojem szczególnym – jest to sztandarowy produkt plantacji założonej przez naszego rodaka Jana (Juana) Szychowskiego. Jedenastoletni Szychowski wraz z rodziną znalazł się w grupie polskich emigrantów, którzy w 1900 r. przybyli do prowincji Misiones w Argentynie. Tam po kilkunastu latach ożenił się i założył warsztat kowalski, a w wolnym czasie hobbystycznie konstruował maszyny różnego pomysłu. Jednym z jego wynalazków była maszyna do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki której założył przedsiębiorstwo produkujące yerba mate Amanda. Przedsiębiorczy Polak zasłynął ponadto budową tamy i kanału na pobliskiej rzece, czym umożliwił dynamiczny rozwój lokalnej gospodarki, a także poprowadzeniem sieci telefonicznej. Został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi przez rząd II Rzeczpospolitej, a po wojnie otrzymał honorowe członkostwo w National Geographic Society. Yerba Mate Amanda Elaborada jest więc napojem, którego każdy polski mateista powinien przynajmniej raz spróbować.

Smak i aromat yerba mate:

Amanda Despalada to yerba mate o klasycznym, głębokim smaku. Susz, pozbawiony pyłu i gałązek jest uznawany przez ekspertów za produkt wysokiej jakości, a mateiści z całego świata cenią go za głęboki smak i ożywcze działanie pobudzające. Amanda Despalada nie tylko daje solidny zastrzyk energii na długie godziny, ale również pozwala pozbyć się uczucia zmęczenia i senności oraz pozytywnie wpływa na koncentrację, nie powodując jednocześnie rozdrażnienia czy problemów z zasypianiem.

Składniki:

  • yerba mate (Ilex paraguariensis) 100% – kraj pochodzenia: Argentyna
  • Susz zawierający selekcjonowane listki, pozbawiony pyłu i gałązek

Sposób parzenia:

  • Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia ok. 150-200 ml oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C.
  • Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych.
  • Susz można zalewać wodą z lodem.
  • Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Powiązane produkty