Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Etno cafe Yellow Bourbon 250g

PROMO –20%

26  32 

Jasno palona, 100% arabica

Kraj: Brazylia

Gatunek: Yellow Bourbon

Wysokość upraw: 1150 – 1350 m n.p.m.

Profil sensoryczny: Czekoladowo-cytrynowo / Orzechowy

Data palenia : 23.06.2020

Zaparzanie: Ekspresy ciśnieniowe / Kawiarki

Producent: Etno cafe

Smak

Brazylia zaskakuje przyjemnym aromatem i smakiem orzechów z czekoladą, doznanie absolutnie tożsame z krajem z którego pochodzi. Nie jest jednak płaska w smaku, ponieważ odnajdziemy w niej bardzo dużo słodyczy, której jakości dodaje delikatna cytrynowa kwasowość.

Podczas smakowania Yellow Bourbon, w skali od 1 do 5, przyznaliśmy jej 5 za słodycz i gorycz, oraz 1 za kwasowość. Nie musicie jednak obawiać się zbytniej goryczy, ponieważ dzięki wysokiej słodyczy i specyfice smakowej ziarna, nie jest ona nachalna. Wręcz przeciwnie doskonale łączy się z odczuciem słodyczy i przywodzi na myśl ciemną czekoladę.

To absolutny klasyk gatunku w nowej i żywszej, lecz równie delikatnej odsłonie. Polecamy skosztować go każdemu, ponieważ absolutnie każdemu zasmakuje. Najmilej zdziwieni będą Ci, którzy chcą odświeżyć swoje doznania smakowe dobrze znanych kaw z Brazylii.

W czym parzyć najlepiej?

Po testach parzenia Brazylii w każdej polecanej metodzie, kawa jest inna. Uważamy, że smakuje ona bardzo dobrze z każdej metody. Są jednak drobne różnice.

Espresso z automatycznego ekspresu ciśnieniowego, urzekło nas dużą słodyczą i niską kwasowościa, przy zachowaniu wysokiego body (czyli odczucia cielistości) i kapitalnym orzechowym aromatem.

W Americano kwasowość prawie zupełnie znika, a pierwsze skrzypce gra słodki czekoladowy smak i posmak, lekka goryczka pojawia się dopiero gdy kawa ostygnie.

Kawa z ekspresu przelewowego z kolei, wyciąga z Brazylii cały jej potencjał kwasowości. Wciąż jednak jest on na umiarkowanym poziomie, a wysoka słodycz nie pozwala o sobie zapomnieć.

Z kolei kawiarka sprawia, że Yellow Bourbon staje się bardzo kompleksową , aromatyczną kawą, z wysokim body, słodyczą i goryczą. Kompleksowość i długi smak, jest jednak okupiony umiarkowaną aczkolwiek jasno wyczuwalną cytrynową kwasowością.

Suma summarum, najbardziej polecamy Brazylię w każdej odsłonie ekspresu ciśnieniowego i jako kawę przelewową.