Smak
Brazylia zaskakuje przyjemnym aromatem i smakiem orzechów z czekoladą, doznanie absolutnie tożsame z krajem z którego pochodzi. Nie jest jednak płaska w smaku, ponieważ odnajdziemy w niej bardzo dużo słodyczy, której jakości dodaje delikatna cytrynowa kwasowość.
Podczas smakowania Yellow Bourbon, w skali od 1 do 5, przyznaliśmy jej 5 za słodycz i gorycz, oraz 1 za kwasowość. Nie musicie jednak obawiać się zbytniej goryczy, ponieważ dzięki wysokiej słodyczy i specyfice smakowej ziarna, nie jest ona nachalna. Wręcz przeciwnie doskonale łączy się z odczuciem słodyczy i przywodzi na myśl ciemną czekoladę.
To absolutny klasyk gatunku w nowej i żywszej, lecz równie delikatnej odsłonie. Polecamy skosztować go każdemu, ponieważ absolutnie każdemu zasmakuje. Najmilej zdziwieni będą Ci, którzy chcą odświeżyć swoje doznania smakowe dobrze znanych kaw z Brazylii.
W czym parzyć najlepiej?
Po testach parzenia Brazylii w każdej polecanej metodzie, kawa jest inna. Uważamy, że smakuje ona bardzo dobrze z każdej metody. Są jednak drobne różnice.
Espresso z automatycznego ekspresu ciśnieniowego, urzekło nas dużą słodyczą i niską kwasowościa, przy zachowaniu wysokiego body (czyli odczucia cielistości) i kapitalnym orzechowym aromatem.
W Americano kwasowość prawie zupełnie znika, a pierwsze skrzypce gra słodki czekoladowy smak i posmak, lekka goryczka pojawia się dopiero gdy kawa ostygnie.
Kawa z ekspresu przelewowego z kolei, wyciąga z Brazylii cały jej potencjał kwasowości. Wciąż jednak jest on na umiarkowanym poziomie, a wysoka słodycz nie pozwala o sobie zapomnieć.
Z kolei kawiarka sprawia, że Yellow Bourbon staje się bardzo kompleksową , aromatyczną kawą, z wysokim body, słodyczą i goryczą. Kompleksowość i długi smak, jest jednak okupiony umiarkowaną aczkolwiek jasno wyczuwalną cytrynową kwasowością.
Suma summarum, najbardziej polecamy Brazylię w każdej odsłonie ekspresu ciśnieniowego i jako kawę przelewową.