Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Caffe Grano Peru Tunquimayo grade 1 – organiczna

29 

100% Arabika.

Cup score SCA: 82,5 pkt. (specialty)

OMNIROAST – profil palenia kawy z przeznaczeniem do wszystkich metod zaparzania

Nuty: karmel, pomarańcza, mandarynka

Kraj: Peru

Region: Tunquimayo

Wysokość uprawy:  1800 m n.p.m.

Odmiana: Typica i Catimor

Obróbka: Mokra

Certyfikaty:

  • BIO (organic)
  • FAIRTRADE

Palenie: 12.04.2022

Waga: 250g

2 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Kawa z segmentu specialty, wypalana z ziaren z certyfikatem BIO (organic) pochodzących z małych farm znajdujących się w prowincji Cusco w Peru. Po przejechaniu słynnej Doliny Inków rozpoczynają się zbocza gór będące początkiem wielkiej dżungli Amazonii. To tam, na zielonych stokach gór, na wysokościach dochodzących do 2000 m n.p.m znajdują się małe rodzinne farmy kawowe. Są to przeważnie niewielkie i średnie gospodarstwa, od kilkuset do około dwóch tysięcy krzaków uprawiane rodzinnie. Na jednej plantacji, często w cieniu drzew piniowych, rośnie przeważnie kilka odmian biologicznych arabiki. Co ciekawe, większość upraw, w tym te, z których pochodzi kawa Tunquimayo, ma charakter ekologiczny certyfikowany. To efekt polityki rządu Peru, który kładzie duży nacisk na uprawy kawy i wzrost jej jakości,. Na farmach kawa jest zbierana i wstępnie przygotowywana metodą na mokro (washed), po czym trafia do lokalnych kooperatyw znajdujących się wzdłuż rzeki Urubamba, gdzie jest oczyszczana z pergaminu i sortowana.

Powiązane produkty