Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Nikaraguii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty pomarańczy, brzoskwini, czekolady oraz brązowego cukru.
Martha i Ana Albir odziedziczyły farmę Las Hortencias w 1991 po rodzicach. Cała uprawa zajmuje 21 hektarów i dzieli się na takie szczepy tak catuai, maracaturra czy marsellesa. Siostry pracują z całych sił nad jakością swoich kaw obróbki natural oraz honey. Dzięki temu, że farma znajduje się niedaleko stacji obrabiającej, Martha i Ana mogą bezpośrednio nadzorować cały delikatny proces suszenia i obróbki. Las Hortencias jest przykładem wzorcowej kawy Ameryki Środkowej: wspaniały balans i bardzo dużo słodyczy z delikatnymi żółtymi owocami.