Burka Coffee Estates to organizacja zrzeszająca trzy sąsiadujące ze sobą farmy z dystryktu Arusha: Burka, Selian oraz Mondul. Wszystkie te jednostki uprawiają arabikę w naturalnym zacienieniu, która obrabiana jest na mokro i suszona na bezpośrednim słońcu.
Kooperatywa Burka jest jedną z największych tego typu organizacji w całej Tanzanii. Zatrudnia na stałe ponad 200 pracowników oraz blisko 300 do prac sezonowych. W trakcie zbiorów liczba ta sięga nawet 2000 w zależności od urodzaju. Oprócz plantacji, Burka Coffee Estates prowadzi także dwie niezależne stacje obróbki, dając im pełną kontrolę nad przebiegiem procesu.
Ostatecznie wypalona kawa urzeka aromatem jaśminu, na pierwszy plan w smaku wysuwa się owoc dzikiej róży, do którego harmonijnie dołącza orzech laskowy ze słodyczą syropu klonowego w tle. Umiarkowanie intensywna kwasowość nie dominuje, a w połączeniu z mlekiem ukazuje pełnię eleganckiego charakteru. Te ziarna zdecydowanie sprawdzą się jako zwiastun nadchodzącej wiosny!