Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Manufaktura Kawy Kostaryka La Pastora 250g

PROMO –15%

27  32 

Średnio palona, 100% arabica

Kraj: Kostaryka

Region: Tarrazú

Gatunek: Caturra, Catuaí

Obróbka: Washed

Wysokość upraw: 1100 – 1800 metrów n.p.m.

Profil sensoryczny: Morele / Czarna herbata / Kwiaty / Miód

Zaparzanie: Ekspresy ciśnieniowe / Kawiarki

Producent: Manufaktura Kawy

Pozostało tylko: 2

Kawa z Kostaryki
Idealny klimat, dobrze rozwinięta infrastruktura i eksperci ze spółdzielni Coope Tarrazu RL – tak brzmi przepis na wyjątkową Arabikę z Kostaryki.
Klimat, który sprzyja uprawie kawy
Kostaryka położona jest w Ameryce Środkowej, pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Jest krajem wyżynno-górzystym, którego krajobraz urozmaicają liczne wulkany. I to właśnie bogata w składniki organiczne i minerały gleba wulkaniczna zapewnia drzewkom kawowym wszystko, czego im potrzeba do bujnego wzrostu.
Położenie Kostaryki sprawia, że na większości jej obszarów panuje klimat równikowy, charakteryzujący się wysokimi temperaturami oraz intensywnymi opadami deszczu. Natomiast północno-zachodnia część Kostaryki znajduje się w strefie klimatu podrównikowego. W Kostaryce występują również wiatry pasatowe, odpowiedzialne za obfite opady deszczu w ciągu roku. Na klimat Kostaryki ma również wpływ ukształtowanie terenu tego kraju. Na wybrzeżu średnie roczne temperatury oscylują w okolicach 26°C, podczas gdy w głębi kraju i na wyższych wysokościach wynoszą one około 18-20°C.
Wysokie góry stanowią ponadto barierę klimatyczną, zatrzymującą wilgotne masy powietrza nadchodzące od strony Morza Karaibskiego.
Kostaryka zachwyca również bogactwem roślin, grzybów oraz zwierząt, występujących na jej terenie. Uznawana jest za jeden z 20 krajów na świecie o najwyższej bioróżnorodności. Nic w tym dziwnego, skoro w Kostaryce możemy spotkać ponad 0,5 mln różnych gatunków, spotykanych zarówno w Ameryce Południowej, jak i Północnej.

Powiązane produkty