fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista MANUFAKTURA KAWY Peru filtr 250g

53 

Jasno palona, 100% arabica

Kraj: Peru Kuelap

Region: Amazonas

Odmiana: Różnorodne

Obróbka: Myta

Wysokość upraw: 1200-1900 m n.p.m.

Profil sensoryczny: Aromat iasteczek i owoców / Jagody / Mzekolada mleczna / Soczysta, gładka tekstura / Kwiecisty posmak

Przeznaczenie: Ekspres przelewowy / Drip / Aeropress / French press / Chemex

Palenie: 17.05.2023

Producent: MANUFAKTURA KAWY

3 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Kawa Kuelap, to w wolnym tłumaczeniu „kawa z chmur”, która uprawiana jest na bogatych w materię organiczną glebach wulkanicznych. Jej plantacją trudzi się The Bagua Grande Cooperative, czyli kooperatywa zrzeszająca blisko 500 małych rolników z regionu Amazonas. Ich wspólnym celem jest to, by odsprzedawać zbiory bezpośrednio importerom zielonego ziarna, co pozwala uzyskać większe środki na inwestycje w farmy i lokalne społeczności. Tego typu współpraca pozwala także na udzielanie kredytów zarówno na zatrudnianie dodatkowych rąk do pracy czy wsparcie techniczne.
Mikroklimaty i zacienienie zapewniane przez rodzime gatunki drzew rosnących dookoła farm, wspierają bioróżnorodność flory i dzikich zwierząt w obrębie plantacji tworzących Kuelap.

Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.

 

Powiązane produkty