Kawa Kuelap, to w wolnym tłumaczeniu „kawa z chmur”, która uprawiana jest na bogatych w materię organiczną glebach wulkanicznych. Jej plantacją trudzi się The Bagua Grande Cooperative, czyli kooperatywa zrzeszająca blisko 500 małych rolników z regionu Amazonas. Ich wspólnym celem jest to, by odsprzedawać zbiory bezpośrednio importerom zielonego ziarna, co pozwala uzyskać większe środki na inwestycje w farmy i lokalne społeczności. Tego typu współpraca pozwala także na udzielanie kredytów zarówno na zatrudnianie dodatkowych rąk do pracy czy wsparcie techniczne.
Mikroklimaty i zacienienie zapewniane przez rodzime gatunki drzew rosnących dookoła farm, wspierają bioróżnorodność flory i dzikich zwierząt w obrębie plantacji tworzących Kuelap.
Jakość, to przede wszystkim powtarzalność. Aby mieć pewność, że kawa wypalana każdego dnia będzie miała takie same właściwości i z każdym zamówieniem będzie smakować i sprawiać Ci taką samą przyjemność, prowadzimy szereg czynności monitorujących. Zaczynając od przebiegu palenia, gdzie dzięki profesjonalnemu programowi Artisan mamy możliwość m.in. kontroli czasu i temperatury czy zdarzeń i reakcji zachodzących w trakcie procesu. Do dyspozycji mamy także kolorymetr, czyli urządzenie pozwalające zmierzyć stopień wypalenia (kolor).
Nie zapominamy w tym wszystkim, że kawa ma przede wszystkim smakować, dlatego regularnie przygotowujemy cuppingi produkcyjne, czyli nic innego jak parzenie i degustacja kawy według ściśle określonego protokołu.