fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista Ingagi Coffee Decaf Brazylia 250g

43 

Średnio palona, 100% arabica bezkofeinowa 

Kraj pochodzenia: Brazylia

Region: Cerrado

Metoda obróbki ziaren: Swiss Water

Odmiana: Bourbon, Catuai y Mundo Novo

Wysokość upraw: 1000-1300  m n.p.m.

Profil sensoryczny: Czekolada / Orzechy

Metoda zaparzania: Espresso / Przelew

Data palenia: 03.02.2025

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Kawa bezkofeinowa Brasil Swiss Water dzięki procesowi dekofeinizacji Swiss Water zachowała swoje naturalne aromaty i nuty smakowe. To  delikatna kawa o słodkich nutach czekolady i orzechów o pełnym body.

Usunięcie kofeiny z ziaren kawy może odbyć się za pomocą różnych metod, a jedną z nich jest metoda Swiss Water.  Swiss Water Process to poddany ciągłemu monitoringowi proces dekofeinizacji, podczas którego kontrolowane są takie parametry jak: czas, temperatura oraz poziom przepływu GCE.

Proces Swiss Water rozpoczyna się od przygotowania zielonych ziaren, które namaczane są  w gorącej wodzie. Poza osiągnięciem odpowiedniego poziomu wilgotności ziarna – idealnego do efektywnego usunięcia kofeiny, z ziaren usuwany jest brud, kurz i srebrna skórka. Kolejny etap wykorzystuje GCE, czyli ekstrakt z zielonych ziaren kawy. GCE przez 8 do 10 godzin, w sposób ciągły cyrkuluje wokół zielonej kawy, do momentu, aż pozostanie w niej jedynie 0,1% kofeiny.

GCE nasycone kofeiną nieustannie przepływa przez filtry węglowe do momentu, aż cała zawarta w nim kofeina zostanie usunięta. W czasie całego procesu GCE przepływając przez filtry węglowe jest odświeżane i ponownie wykorzystywane w procesie usuwania kofeiny. Czyste, osuszone, pozbawione w 99,9% kofeiny zielone ziarna są suszone i mogę zostać podane dalszej obróbce, czyli wypaleniu

Metoda Swiss Water jest uważana za jedną z najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych metod usuwania kofeiny z ziaren kawy. Proces ten nie wpływa na smak i aromat kawy. Kawy pozbawione kofeiny metodą Swiss Water nie mają charakterystycznego smaku goryczki, jak to ma miejsce w przypadku innych metod dekofeinizacji. Kawa bezkofeinowa Brasil Swiss Water  to doskonała kawa dla osób, które kochaj aromat kawy, ale muszą lub chcą unikać kofeiny.

Gorilla Coffee posiada certyfikat Swiss Water.

Powiązane produkty