fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista Good Coffee Brazylia espresso 250g

41 

100% Arabika, Średnio palona

Kraj: Brazylia

Obróbka: Naturalna

Region: Sitio Sao Bartolomeu

Odmiana: Red Catuai

Wysokość upraw: 1200 m n.p.m.

Profil palenia: Ekspres cośnieniowy / French Press / Tygielek / Kawiarka

Profil sensoryczny: Malina / Truskawka / Owoce tropikalne / Orzechy

Data palenia: 11.04.2025

3 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Świetnie zbalansowana, słodka kawa z nutami malin, truskawek i orzechów. Sprawdzi się zarówno w przelewie jak i w ekspresach.

Tu mamy klasyczny przykład kawy z rodzinnych upraw prowadzonych od pokoleń. Farma Sitio São Bartolomeu należy dziś do Paulo Nelci da Silva i jego synów Marcelo Edmar da Silva i Fábio Junho da Silva,którzy wraz z żonami są zaangażowani w kawowe przedsięwzięcie.

Sitio São Bartolomeu to 37-hektarowe pole, położone na 1100 – 1300 metrów nad poziomem morza, na którym rosną krzewy Red i Yellow Catuai.

Rodzina Silva stara się prowadzić uprawy w sposób zrównoważony, w zgodzie z otaczającą ich naturą. Zarówno zbieranie jak i obróbka przebiegają tu w sposób dokładny i staranny. Podczas zbiorów zrywane są tyko najdojrzalsze owoce, a suszenie odbywa się na rozłożonych na podłożu płachtach i w mechanicznych suszarkach. W Brazylii, z uwagi na wielkość pól i mało miejsca do suszenia owoców, ich suszenie na słońcu trwa krócej niż w innych krajach. Po lekkim wysuszeniu owoce trafiają do mechanicznych suszarek, gdzie proces dobiega końca znacznie szybciej. Dzięki temu na betonowych patio, gdzie zazwyczaj suszy się owoce, szybciej robi się miejsce dla kolejnej partii zebranych owoców.

Red Catuai to hybryda odmian Mundo Novo i  Caturra stworzona przez Instituto Agronomico (IAC) of Sao Paulo State w Campinas. Dzięki swej wysokiej produktywności Catuai zyskała popularność i jest dość powszechnie uprawiana w Brazylii.

Powiązane produkty