fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista Coffee Plant Etiopia Sidamo 250g

55 

100% Arabika, jasno palona

Kraj: Etiopia

Obróbka: Myta

Region: Sidamo

Odmiana: Heirloom

Profil palenia: Metody przelewowe

Wysokość upraw: 1550-2200 m n.p.m.

Profil sensoryczny: Cytryna / Melon / Zielone jabłko / Herbata

Data palenia: 12.03.2025

5 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategoria:

Herbaciane nuty i melonowa słodycz

Powszechnie doceniana czystość smaku kawy z Etiopii wynika z pochodzenia ziarna oraz starannie przeprowadzonej obróbki. Etiopia Sidamo jest tego doskonałym przykładem. Smak tej kawy charakteryzuje się świeżym aromatem, przypominającym delikatne, herbaciane nuty przełamane cytrusową kwasowością. Sidamo zachwyca także przyjemną słodyczą, przypominającą melona, oraz aromatem zielonego jabłka. Pomiędzy cytrusowym orzeźwieniem a herbacianą łagodnością rozwijają się interesujące smaki, a czysty charakter ziarna zapewnia niezapomniane wrażenia sensoryczne.

Czystość smaku

Kawa została obrabiona metodą Washed, która obejmuje kilka kluczowych etapów. Po zbiorze dojrzałych owoców kawowca, wiśnie poddano 72-godzinnej fermentacji w wodzie, co pozwoliło na usunięcie osłonki owocu. Następnie ziarna zostały ułożone na podwyższonych łożach, gdzie suszyły się przez około 14 dni, zapewniając równomierne wysuszenie i wysoką jakość ziaren. Cały proces był starannie monitorowany, aby uzyskać kawę o czystym smaku, wolną od niepożądanych zanieczyszczeń. Dzięki tej metodzie obróbki kawa zyskała odpowiednią kwasowość, świeżość i przyjemną słodycz.

Sidamo: tradycja i natura

Etiopia Sidamo to kawa produkowana przez stację myjącą Dale-Shefina, w regionie Sidamo, który leży we Wschodniej Afryce, w Wielkiej Dolinie Ryftowej, rozciągającej się przez Etiopię, Kenię i Mozambik. Historia Sidamo jest głęboko związana z tradycją drobnych rolników, którzy przez pokolenia uprawiają kawę w tym urodzajnym regionie. Kawa z Sidamo jest uprawiana głównie na wysokości od 1550 do 2200 m n.p.m., na żyznej, wulkanicznej glebie, która dostarcza kawowcom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Każdego roku uprawia się tam około 37 000 ton kawy na powierzchni 70 000 hektarów. Rolnicy w Sidamo w większości polegają na pracy swoich rodzin, rzadko zatrudniając pracowników sezonowych.

Powiązane produkty