fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista Coffee Plant Etiopia Guji 250g

49 

100% Arabika, jasno palona

Kraj: Etiopia

Obróbka: Naturalna

Region: Guji

Odmiana: Jarc

Profil palenia: Metody przelewowe

Profil sensoryczny: Truskawka / Czerwone jabłko / Czereśnie

Data palenia: 26.11.2024

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Czerwony sok

Etiopia Guji zasługuje na miejsce w klubie. Klubie kaw z regionu Guji, które swoją sławą przewyższają czasem samą etiopską renomę. Guji bywa traktowane jak „mini-Gesha” wśród afrykańskich kaw. Nic dziwnego, skoro od lat region jest utożsamiany z bogactwem aromatu, wyróżniającym się na tle innych ziaren. Etiopia Guji to dominacja słodyczy, gęstości wynikającej z obróbki Natural, łączącej siły z rześkim, afrykańskim smakiem. Dużo truskawki, czereśni, czerwonych owoców. Pojawia się aromat czerwonego, słodkiego jabłka. Słodycz do sześcianu. Wszystko to połączone w delikatny charakter etiopskiej kawy. Soczysty, słodki i owocowy herbaciany profil to coś, co łączy aromat i smak w jedno.

Suszenie na słońcu

Ethiopia Guji to kawa, która wyróżnia się nie tylko swoim pochodzeniem, ale także starannym procesem obróbki. W metodzie typu Natural, ziarna suszone są na słońcu na specjalnych łożach. Zapewnia to optymalny przepływ powietrza i minimalizuje ryzyko pleśni. Suszenie trwa od 2 do 3 tygodni, w zależności od warunków atmosferycznych, takich jak nasłonecznienie i wilgotność. W tym czasie ziarna są regularnie obracane, co pozwala na równomierne wysychanie. Ostateczny poziom wilgotności osiągany na końcu procesu wynosi 10-11,5%, co jest kluczowe dla zachowania jakości i stabilności smaku. Dzięki tej metodzie obróbki, kawa z regionu Guji zyskuje charakterystyczny, słodki i gęsty profil smakowy z czerwonymi nutami owocowymi.

 

Powiązane produkty