Kawa, która rozgościła się w tej brązowej paczce z przystojnym baristą, pochodzi z farmy La Bolsa usytuowanej w regionie Huehuetenango, a sam zbiór został nazwany El Sol, co w tłumaczeniu oznacza „słońce”. Czy to przypadek? Nie sądzę! Spójrz tylko na profil sensoryczny – pijąc tę kawę można poczuć się jakby promienie Słońca muskały kubki smakowe.
Kilka słów należy się też plantacji, z której pochodzą nasze ziarna oraz warunkom, które kształtowały ich charakter.
La Bolsa została założona w 1958r. przez doktora Jorge Vides’a, który uzyskał wiele nagród za swoje kawy, m.in. zaszczytne drugie miejsce w prestiżowym konkursie Cup of Excellence 2002, oraz za wkład w rozwój regionu Huehuetenango.
Od 1996 farmą zarządza Maria Elena Vides, a w 2012 roku plantacja wystartował z projektem skutecznie ograniczającym pracę dzieci i podnoszącym jakość życia nie tylko pracowników farmy, ale też ich rodzin.
Sama farma mieści się u podnóża Cuchumatanes, najwyższej niewulkanicznej góry Ameryki Środkowej. Zderzanie się frontów atmosferycznych w tym obszarze chroni obszar przed przymrozkami tworząc perfekcyjne warunki do uprawy kawy, nawet do 2000m n.p.m, natomiast unikatowy wilgotny mikroklimat w połączeniu z glebami wapiennymi pomagają kawie uzyskać pełne body z charakterystyczną kwasowością.