Dlaczego blend?
Ponieważ ziarna nie pochodzą z jednej farmy, lecz z wielu ulokowanych w regionie Nariño. Ta część Kolumbii ma szczególne predyspozycje do produkcji jakościowych kaw (czego przykładem są te ziarna!). Żyzne wulkaniczne gleby bogate w minerały i materię organiczną. Do tego różnorodność pięter termicznych i korytarze powietrzne w okalających wąwozach. To brzmi jak miejsce, które niejeden fanatyk kawy chciałby odwiedzić.
Nasz bezkofeinowy filtr został wyprodukowany przez małe gospodarstwa rolne współpracujące z PROCAAL (Promotora de Café de Altura SAS), czyli prywatną inicjatywą, która pomaga nawiązywać sojusze między lokalnymi plantatorami, a organizacjami społecznymi. Główną misją jest rozwój technologii i wdrażanie standardów umożliwiających pozyskiwanie kawy jak najwyższej jakości.
Dekofeinizacja metodą Sugar Cane
To charakterystyczna dla kaw z Kolumbii metoda wykorzystująca trzcinę cukrową, uważana jako naturalny proces bezkofeinowy.
Octan etylu jest organicznie istniejącym związkiem, produktem ubocznym występującym najczęściej w fermentacji owoców.
Do obróbki kawy z dekofeinizacją wykorzystuje się wodę oraz naturalny octan etylu ze sfermentowanej trzciny cukrowej.
Proces ten rozpoczyna się od parowania kawy, zwiększając jej możliwość parowania (otwierają się pory na powierzchni ziarna) – wtedy też rozpoczyna się hydroliza kofeiny, która zwykle wiąże się z solami i kwasem chlorogenowym w ziarnie.
Ziarna są następnie zanurzane w rozpuszczalniku octanu etylu, aż do usunięcia 97% kofeiny.
Następnie wykorzystywana jest końcowa para do usunięcia pozostałości śladów związku.