Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso – sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz – można tu wyczuć nuty kakao, karmelu i rodzynek. Gęsta, o wysokim body.
15 kilometrów na wschód od Patrocinio, znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały. Tutejsze warunki dla rolnictwa są czymś niepodobnym do innych miejsc w Brazylii, a to dlatego, że wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się na język polski jako “Płaskowyż Żelazny”.
Unikalne czynniki glebowe połączone są z dobrze określonymi porami roku, charakteryzującymi się ciepłym i wilgotnym latem oraz łagodną i suchą zimą, która opiera się na produkcji jednorodnych owoców kawy i wspiera gospodarstwa rolne w okresie zbiorów. Sam czynnik naturalny nie wystarcza do produkcji wysokiej jakości kawy, opieka ludzka jest również czynnikiem kluczowym. Raz dojrzałe owoce kawy są zbierane, a następnie segregowane, aby zapewnić, że obrabiane są tylko najlepsze ziarna. Potem pozostawia się je do wyschnięcia w brazylijskim słońcu na rozległych, specjalnie zbudowanych patio. Po osiągnięciu idealnego poziomu wilgotności ziarna są po raz drugi segregowane.
To kawa idealna na codzienne espresso i kawy mleczne – jej wysokie body (odczucie pełni), dużo słodyczy i klasyczne nuty czekolady i karmelu czynią ją niezwykle smaczną do picia i bez problemu przekonają do siebie każdego!