Gwatemala jest krajem bardzo zróżnicowanym klimatycznie z różnorodnymi warunkami do upraw roślin. Zobaczycie tu ogromną rozmaitość fauny i flory a wszystko to w tle 37 wulkanów, które stanowią nierozerwalną część gwatemalskiego krajobrazu. Niektóre z nich są aktywne do dzisiaj.
Antigua to jeden z najstarszych regionów upraw kawy w Gwatemali, z którego pochodzą znane na całym świecie, doskonałe ziarna arabiki.
Nasza kawa pochodzi z farmy Finca Medina, która od 150 lat specjalizuje się w uprawie kaw specialty. Tutaj zarówno rosną drzewka kawowca jak i ma swoje miejsce stacja obróbki ziarna, w której kawy poddawane są głównie obróbce washed i natural.
Szczególnie ważne jest dla właścicieli farmy, by stwarzać dobre warunki pracy dla swoich pracowników. Duzy nacisk kładą na utrzymanie świadomości potrzeby dbania o środowisko oraz kontroli wszystkich procesów wpływających na uzyskanie wysokiej jakości w kawie.
Kawa, którą dziś Wam prezentujemy to ziarno z odmiany botanicznej Bourbon oraz Caturra. Została poddana obróbce naturalnej i dzięki wysokiej gęstości ziarna charakteryzuje się dobrą złożonością sensoryczną przy jednoczesnej charakterystyce typowej dla kaw z tej obróbki.