RWANDA Isaro, to kawa niezwykle kompleksowa w smaku, aromatyczna, a za sprawą obróbki naturalnej, przyjemnie gęsta na podniebieniu. Znajdziesz w niej nuty soczystych jagód i jeżyn oraz wyraźny aromat bergamotki, zrównoważone posmakiem czarnej herbaty i otulająca słodyczą mlecznej czekolady. Ładnie zbalansowana, słodka i wyrazista kawka. Sprawdź!
Wyzwania i Sukcesy Rwandy w Produkcji Kawy
Obecnie jakość zielonego ziarna (głównie gatunku Arabica – odmiany Bourbon) pochodzącego z Rwandy jest ceniona na całym świecie, a jej produkcja stanowi podstawę wzrostu gospodarczego kraju. Mimo wszystko produkcja rolna niestety nie wystarcza aby pokryć podstawowe potrzeby ludności (jest to nadal najgęściej zaludniony kraj w Afryce), a import wciąż przewyższa eksport. Sytuacja w Rwandzie jest ciężka również z powodu procesu pustynnienia, który dotknął kraj po wojnie domowej w 1994 r., a także wysokiej gęstości zaludnienia, która nadmiernie eksploatuje pola uprawne oraz bezładnej wycince drzew dokonywanej przez przesiedleńców.