fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kawa ziarnista Arabika 100% Ingagi Coffee Anaerobic 96h 250g

48 

Jsno palona, 100% arabika

Kraj pochodzenia: Brazylia
Region: Caparaó Mountains

Odmiana botaniczna: Red Catuaí

Wysokość upraw: 1290 m n.p.m

Metoda obróbki ziaren: Anaerobic 96h

Metoda zaparzania: Aeropress / French Press / Drip

Profil sensoryczny: Anas / Marakuja / Słodka i łagodna kwasowość

Data palenia: 26.11.2024

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Fantastyczny anaerobic mikrolot owocowa kawa z plantacji Marildy Mafort. Doskonałe połączenie smaków owoców ananasa i marakui.

Ten mikrolot uprawiany jest przez Nilima Assumpção Santos na plantacji 9,67 hektarowej. Marilda wraz z partnerem Nilimem Assumpção Santos produkuje kawy speciality od 2016 roku. Pochodzi z kawowej rodziny :-).

Sítio Das Colinas położone jest w górach Caparaó na wysokości 1250 m n.p.m. a jego mikroklimat jest idealny do produkcji kaw speciality. Od 2019 roku eksperymentowali z beztlenowymi fermentacjami z wynikiem ponad 90+ SCA i wówczas po raz pierwszy kawy  te trafiły do Europy.

 

Proces przetwarzania kawy:

  • Zbiór jest selektywny – zbierane są tylko dojrzałe wiśnie, podczas gdy zielone pozostają na drzewach, aż do momentu, gdy dojrzeją.
  • Po zerwaniu zewnętrzne skórki wiśni obierane są bez użycia wody i przetrzymywane w warunkach beztlenowych przez 192 godziny.
  • Następnie wiśnie są suszone na słońcu leżakując na łóżkach przez 5 tygodni.
  • Po wysuszeniu kawa jest przenoszona do drewnianych pojemników na okres co najmniej 30-40 dni na odpoczynek.

Powiązane produkty