Słodka czekolada z owocowym twistem
Słodka, gęsta, z owocowym twistem – taka jest Kolumbia Finca Los Robles. Ziarno jest arcysłodkie, a jego profil przypomina mleczną czekoladę z subtelną orzeźwiającą nutą. Bogata, ale delikatna kwasowość, przypominająca czerwone wino i dojrzałą czereśnię. Obróbka Washed potęguje owocowy charakter kawy, co sprawia, że jest idealna zarówno do gęstych kaw mlecznych, gdzie czekolada z delikatnym owocowym akcentem tworzy przyjemny balans, jak i do owocowego espresso, które zachwyci harmonijną słodyczą i delikatną kwasowością.
Czysty smak
Obróbka kawy specialty w Kolumbii, szczególnie w regionie Huila, jest niezwykle staranna i opiera się na tradycyjnych metodach, które wydobywają unikalne cechy ziaren. Huila, znana z doskonałych warunków do uprawy kawy dzięki wulkanicznej glebie i korzystnemu klimatowi, oferuje idealne środowisko dla wysokiej jakości kaw.
Owoce kawy Finca Los Robles są najpierw namaczane, a następnie miąższ jest usuwany, po czym ziarna fermentują w wodzie. Ten proces podkreśla czystość smaku, wyrazistą kwasowość i subtelną owocowość, charakterystyczną dla kaw obrabianych na mokro.
Winna kwasowość
Espresso z Kolumbii Finca Los Robles charakteryzuje się bardzo przyjemną winną kwasowością. Aby wydobyć jej pełnię, warto zaparzyć kawę w taki sposób, by główny, słodki profil dominował, a owoce subtelnie go dopełniały. Zastosuj 18 g kawy aby uzyskać 39 g naparu. To pozwoli na minimalne zmniejszenie body i zwiększenie ekstrakcji, co podkreśli smak kawy i wydobędzie pełnię jej charakteru.