Mwankumbi powstało w 2016 roku jako spółdzielnia zrzeszająca 44 drobnych rolników we wsi Ihombe. Pomysł zrodził się podczas cuppingu ze znajomymi, kiedy okoliczni rolnicy przywieźli kawę do degustacji. Rozmawiali o wyzwaniach i problemach związanych z uprawą kawy, co doprowadziło do formalnego utworzenia spółdzielni w kolejnych tygodniach.
W ostatnich latach spółdzielnia powiększyła swoją liczbę członków, obecnie licząc 161 rolników. W pierwszym roku zebrano 15 ton kawy pergaminowej, a w 2021 roku było to już 94 tony. Kawa jest przetwarzana przez każdego członka spółdzielni, a następnie dostarczana do stacji odbioru, gdzie oceniana jest jakość i kawa zostaje zważona. Spółdzielnia organizuje transport do młynów, obróbkę oraz sprzedaż kawy.
Profil smakowy
Kawa z Tanzanii została wypalona jako Omni Roast, co oznacza, że świetnie nadaje się zarówno do parzenia słodkiego, soczystego przelewu, jak i owocowego, zbalansowanego espresso lub kawy z kawiarki.
Ciekawostka
Ciekawostką ukrytą w tej kawie jest mutacja genetyczna zwana „peaberry”. Z reguły w owocu kawowca znajdują się dwa nasiona zetknięte ze sobą płaską stroną. Przy kawach peaberry w owocu występuje tylko jedno ziarno, które jest bardzo małe i okrągłe – stąd nazwa, ponieważ przypomina groszek. Mówi się, że kawy peaberry są wyższej jakości, słodsze, o wyższej kwasowości i bardziej kompleksowym aromacie. To jednak pozostawiamy Wam do oceny!