Villa Galicia to gospodarstwo położone w Apaneca, w sercu górskiej krainy zwanej „drogą kwiatów”. Kawa uprawiana i przetwarzana w Villa Galicia znajduje się w czołówce światowej klasy pod względem jakości. Ponad 125 lat temu Don Manuel Ariz opuścił Galicję w Hiszpanii i przybył do Concepción de Ataco w Ahuachapán. Rozpoczynało się wówczas popularyzowanie uprawy kawy, więc Señor Ariz z powodzeniem zainwestował w małe działki, rozpoczynając od 13,5 hektara gliniastej gleby znanej dziś jako Villa Galicia.
Mauricio (Moe) Salaverria kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kaw Specialty. Posiada 6 małych farm położonych na wysokości od 1000 do 1600 m n.p.m. Na farmach głównie uprawiana jest odmiana Bourbon oraz Pacamara. Nasza kawa to odmiana Red Bourbon, która została starannie wyselekcjonowana i przetworzona metodą naturalną. Mauricio jest jednym z nielicznych wytwórców kawy, świadomych tego, jak duży wpływ na jakość i zachowanie świeżości zielonej kawy ma proces suszenia.
Mauricio ciężko pracuje, stara się szanować środowisko i prowadzić gospodarstwo w sposób zrównoważony. Ma szacunek również dla swoich pracowników, których dobrze opłaca. Uważa, że pracujący ludzie to wartość dodana, dzięki której kawa zyskuje na jakości.