Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Java Papua Nowa Gwinea Korofeigu 250g

PROMO –10%

32  35 

Średnio palona, 100% arabica

Kraj: Papua Nowa Gwinea

Region: Bena

Gatunek: Arusha

Obróbka: Myta

Wysokość upraw: 1400-1900 m.n.p.m

Profil sensoryczny: Orzech ziemny, Daktyl , Toffi

Zaparzanie: Ekspresy ciśnieniowe / Kawiarka

Data palenia: 22.10.2020

Producent: Java

Pozostało tylko: 2

Jako arabika, ma łagodniejszy smak i słodsze nuty.

Doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.

Będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie, kawiarce oraz metodą tradycyjną.

Kawa pochodzi z Kooperatywy Korofeigu, która zrzesza aktualnie 97 małych producentów zajmujących się uprawą kaw ekologicznych. Ich gospodarstwa zajmują 112 ha i położone są w dolinie Bena Bena pomiędzy Goroką a Henganofi. Górzysty obszar i żyzne gleby gliniaste sprzyjają uprawie kawy oraz innych drzew owocowych, które są naturalnym cieniem dla drzewek kawowca.

Na początku 1945 r, kiedy wojna w Nowej Gwinei dobiegała końca, administracja przeznaczyła cztery działki w rejonie Korofeigu pod uprawę kawy. Wybrano trzynastu nastolatków z Korofeigu i wysłano ich do nowo otwartej szkoły, w której zostali wykształceni w kierunku produkcji kawy. Przez kolejny rok urzędnicy rządowi przemieszczali się po Wyżynach Wschodnich, wybierając działki i zachęcali rolników do sadzenia kawy, jednocześnie kontynuując szkolenie młodzieży z tych obszarów. Pierwszą reakcją rdzennej ludności była obojętność, uważano, że to strata czasu i nie jest dla nich opłacalne, aby czekać 3 lata na pierwsze zbiory. Niektóre działki zostały zaniedbane, ale żadne nie zostały usunięte, co pozwoliło na rozpoczęcie uprawy kawy na tym obszarze. Dziś uprawa kawy w Korofeigu stała się jednym z najważniejszych źródeł dochodu w Papui Nowej Gwinei i utrzymuje się z niej 1/3 ludności.

Powiązane produkty