Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Java MEKSYK NAHUA 250g

35 

Średnio palona, 100% arabica

Kraj: Meksyk

Region: Puebla, Nahua

Gatunek: Arusha

Obróbka: Honey Process

Wysokość upraw: 1200-1500 m.n.p.m

Profil sensoryczny: Czekolada, Grejfrut, Żurawina

Zaparzanie: Ekspresy przelewowe

Data palenia: 08.09.2022

Producent: Java

3 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategoria: Przeznaczenie: Dla gastroDo alternatywDo biuraDo domuDo ekspresu przelewowego Pochodzenie: Meksyk Palarnia: Java

Tak zwany „szybki przelew” lub „przelew” czyli kawa parzona we wszelkiego rodzaju ekspresach przelewowych, przeżywa ostatnio wielki boom, nie tylko w Polsce, ale również na świecie. Rzadko już zdarza się, żeby zabrakło jej w kawowym menu – w kawiarni, biurze czy w domu. W tym sezonie wybraliśmy dla Was kawę pochodzącą z Meksyku, która jest pyszna zarówno z odrobiną mleka, jak i bez niego.

La Laja to firma produkująca kawę, współpracująca z małymi producentami. Położona jest w południowym Meksyku. Aktualnie zarządza trzema młynami, które położone są w trzech regionach: Puebla, Veracruz i Chiapas. La Laja posiada certyfikat Rainforest Alliance, UTZ (program certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla kawy, kakao i herbaty) oraz 4C (certyfikat, który działa na rzecz zrównoważonego łańcucha dostaw kawy i poprawy standardu życia rolników). Firma opracowała również programy społeczno-gospodarcze, m.in. produkcję sadzonek dostarczanych producentom, szkolenia, kredyty oraz możliwość udziału w produkcji/przetwarzaniu kawy. La Laja wspiera również miejscową społeczność, organizuje zajęcia rekreacyjne, dzięki którym najbardziej potrzebująca społeczność może się rozwijać i edukować.

Nasza kawa Nahua pochodzi z trzech gospodarstw – Finca Husmaya zarządzanej przez Rodolfo Carcamo Galindo, Finca La Puebla zarządzanej przez Nicolasa Martineza Almanza i La Nueva zarządzana przez Juana Manuela Chacona. Każde z gospodarstw zatrudnia na stałe około 20 osób pracujących przy utrzymaniu uprawy, nawożeniu gleby i odnawianiu najstarszych działek. Do nawożenia gleby używają nawozu przygotowanego z cascary.

Powiązane produkty