Ziarno pochodzi od 252 małych producentów z zachodniej części kraju: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepeque. Krzewy kawowca wzrastają na wzgórzach na wysokości od 1300 do 2067 m n.p.m. Każda partia zielonego ziarna sprawdzana jest pod względem jakości, a następnie poddawana jest obróbce mytej. Farmerzy objęci są programem Guara Selection, który skupia się na utrzymaniu jak najlepszej jakości zbiorów, zrównoważonego zarządzania ziemią i nowoczesnych metod obróbki. Dzięki udziałowi w programie mają zapewniony dochód przez cały rok.
Napar charakteryzuje się lekką kwasowością i słodkim aromatem. Na pewno kojarzycie ten moment w ciągu lata, kiedy w powietrzu czuć dojrzałe, słodkie mirabelki – tak właśnie pachnie ta kawa. W pierwszym łyku na pierwszym planie pojawiają się gruszki i kakao. Jest to kawa z serii łatwych i przyjemnych, idealna zapowiedź nadchodzącej wiosny. Smacznego!