fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Java Gwatemala El Naranjo 250g

PROMO –10%

43  48 

Jasno palona, 100% arabica

Kraj: Gwatemala

Region: Acetenango, Cerro Balm Juyu

Gatunek: Bourbon, Cattura, Typica

Obróbka: Myta

Wysokość upraw: 1550 m n.p.m.

Profil sensoryczny: Pomarańcza / Czerwony Grejpfrut / Kakao

Data palenia: 28.12.2020

Zaparzanie: Metody alternatywne / Ekspres przelewowy

Producent: Java

Pozostało tylko: 1

Gospodarstwo El Naranjo zostało założone w 1920 roku przez rodzinę Moreira Latour. Położone jest pomiędzy wulkanami Fuego i Acatenango oraz rejonem Cerro Balam Juyu. Nazwa El Naranjo pochodzi od hiszpańskiej nazwy drzew pomarańczy, które uprawiane są tutaj od ponad 25 lat i są bardzo doceniane za swoją słodycz. Region zapewnia doskonałe warunki glebowe i niepowtarzalny mikroklimat, kawa rośnie tu w cieniu drzew chalumes i gravileas, gatunków rodzimych dla regionu Acatenango.

Na terenie gospodarstwa płynie pięć strumyków, które docierają do rzeki Xaya. Dzięki temu, gospodarstwo jest w stanie produkować własną energię wodną. Oznacza to, że produkcja kawy jest bardziej zrównoważona. Dużą część gospodarstwa stanowi rezerwat leśny, w którym rosną nie tylko drzewa charakterystyczne dla tego regionu, ale również drzewa sosnowe, których ilość bardzo zmalała w ostatnich latach.

Jose Moreira urodził się na farmie jako najmłodszy z pięciorga rodzeństwa. Po odejściu ojca, farma została równo podzielona na pięć części. Jose zachował jej oryginalną nazwę i nadal kontynuuje tradycję uprawy kawy. Specjalizuje się w kawach przetwarzanych na mokro. Proces obróbki jest dość wyjątkowy, ponieważ owoce przetwarzane są na drugi dzień po zebraniu. Powodem tego jest specyficzny mikroklimat, który tu panuje. Bardzo niskie temperatury wpływają na długi i nierównomierny proces fermentacji kawy. Jose śledząc przez lata cały proces i ucząc się na błędach, zrozumiał, że pozostawiając owoce na jeden dzień przyspiesza i wyrównuje fermentację. Po przetworzeniu owoców, kawa suszona jest na betonowych tarasach i regularnie obracana przez cały dzień, aby zapewnić jej równomierne suszenie.

Jose zajmuje się nie tylko uprawą kawy, ale również dba o lokalną społeczność. Znalazł sposób na zróżnicowanie swojej produkcji i zajął się mleczarstwem. Sery imleko dostępne dla lokalnej społeczności zapewniają dodatkowy dochód przez cały rok.

Powiązane produkty