Specyfikacje
Ciekawy blend Etiopii, Kolumbii i Brazylii skierowany do fanów klasycznego smaku kawy, rodem z Włoch.
Dzięki wypaleniu kawy ciemniej zyskujemy na intensywnym smaku i aromacie, wyższym body (cielistości kawy) i przepięknej cremy, która pomaga stworzyć świetny kontrast kolorystyczny, jak i smakowy z mlekiem. Italian Roast nie nadaje się jednak tylko do kaw mlecznych, smakosze czarnej klasyki będą wniebowzięci! Co więcej, kawa smakuje absolutnie przepysznie z każdej z testowanych metod, o ile lubimy nieco mocniejsze nuty smakowe, ale o tym za chwilę.
To nasza najmniej kwasowa kawa, w testach smaku (w pięciostopniowej skali) otrzymała noty: 1 za kwasowość, 4 za słodycz i 5 za gorycz.
To najlepszy upominek dla kawowych klasyków, osób kochających kawę z mlekiem lub unikających kwasowości jak ognia
Smak i parzenie
Zredukowana kwasowość “Italiana” bierze się z ciemniejszego wypału, który wywołujemy nieco dłuższym procesem palenia w wyższej temperaturze.
Jak to mawiają – nie ma dymu bez ognia. W przypadku Italiana można to odebrać dosłownie, ponieważ w aromacie od początku towarzyszą nam dymno-drzewne aromaty. Jednak spokojnie, nie są przytłaczające, bowiem z łatwością wyczujemy w kawie orzechowe aromaty. Co więcej, perfekcyjnie komponują się z wysoką słodyczą i długim posmakiem gorzkiej czekolady. Kwasowość snuje się nieśmiało na dalekim planie, zawstydzona wysoką słodyczą i goryczą tej mieszanki.
Smakowała nam absolutnie w każdym możliwym ekspresie ciśnieniowym i automatycznym. Nasze serca podbiła również w kawiarce. Ten rodzaj mieszanki i wypału komponuje się w tej klasycznej, włoskiej metodzie perfekcyjnie!
Jeśli sami nie posiadacie kawiarki, a Italian Roast posmakuje Wam w domowym ekspresie, koniecznie wybierzcie się z kawą do znajomych lub rodziny, która kawiarkę posiada. Ta kawa z tej metody parzenia jest warta wycieczki.