Specyfikacje
To ciekawe połączenie kawy z trzech krajów: Brazylii, Columbii i Etiopii. Czyni to z niej nieźle zbalansowane, uniwersalne i nienudne połączenie smakowe.
Bardzo uniwersalna kawa – zarówno pod kawy czarne, jak i mleczne. Dzięki średnio ciemnemu paleniu nadaje się do każdej metody ciśnieniowej.
Podczas naszych testów i oceny smaku kawa w skali 5-stopniowej otrzymała: 4 za kwasowość, 3 za słodycz oraz 2 za gorycz.
To idealny wybór dla osób, dla których np. Abissinian Highland lub Italian Roast okazały się zbyt gorzkie i oczekują nieco lżejszego, czystszego smaku.
Smak i parzenie
Intercontinental w smaku daje odczuć dwa światy kawy, mianowicie – zarówno orzechowy aromat i posmak, jak i smak i aromat owoców pestkowych. Kawa jest nieźle zbalansowana.
Słodycz tej kawy jest jasno wyczuwalna, nie jest też mocno przykrywana przez goryczkę. Natomiast dzięki mniejszemu poczuciu goryczy łatwiej odczujemy kwasowość, która wychodzi nieco przed słodycz kawy. Mimo kwasowości na poziomie “4”, jest to w dalszym ciągu przyjazna i łagodna w smaku kawa.
Świetnie sprawdzała się w ekspresach kolbowych i automatycznych, w pierwszym momencie dając znać o owocach pestkowych, później pozostawiając po sobie długi orzechowy, słodki posmak.
W kawiarce natomiast Intercontinental zyskuje poczucie goryczy i mocniejszego doparzenia, zwiększając zarazem poczucie kwasowości. Może to być połączenie nieoczywiste dla fanów klasyki, ale zachęcamy do spróbowania.
Dla świetnego aromatu i gorzkoorzechowego posmaku – warto!