Już jest! Prawdopodobnie pierwsze na świecie ziarna wypalone jako efekt współpracy radia z palarnią kawy speciality.
Oni piją naszą kawę w pracy, my w pracy słuchamy, co mówią i grają. HAYB i Radio Kampus wspólnie w kawowej sprawie!
Radio Kampus to entuzjaści kawy speciality w eterze. Od dawna goszczą na antenie baristów, właścicieli kawiarni, palarni i roasterów. W środowe poranki na radiowy stół wjeżdżają ziarna parzone różnymi metodami przez gości i gospodarzy, słychać degustacyjne siorbanie i kultowe już “Piję kawę” śpiewane przez radiowych kawoszy. Kiedy nie mówią o kawie, grają muzykę. Dobrą. Sprawdźcie w Warszawie na 97.1 FM, a na całym świecie – radiokampus.fm.
Nazwa kawy pochodzi od masywu górskiego Bombe, na którym uprawiane są ziarna, które znajdziesz w tej paczce. Kawa obrabiana jest w nietypowy sposób, który nazywany jest washed dry fermentation. Polega on na tym, że po usunięciu skórki i miąższu kawy kawa jest fermentowana na sucho bez użycia wody. Podczas tego etapu aktywują się estry, które sprawiają, że kawa ma bardzo złożony i intensywny, owocowy smak. Ten proces zużywa o wiele mniej wody niż tradycyjna obróbka myta co sprawia, że produkcja jest bardziej zrównoważona dla środowiska.