fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Gorilla Coffee Etiopia Abyssinian Mocca G1 250g

41 

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Sidamo
Ziarno: 100% Arabika
Odmiana botaniczna: Heirloom
Metoda obróbki ziaren: Natural
Stopień palenia: Średni
Zaparzanie: Aeropress / Kawiarka /  French Press / Ekspress Przelewowy
Nuty sensoryczne: Owoce / Rodzynki / Rum
Wysokość uprawy: 1500-2200 m n.p.m.
Data palenia: 09.11.2023

2 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Ta kawa pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii a dokładniej z Jimma, Illubabor, Bench Maji i Keficho Shekicho.

Po zebraniu tylko czerwonych i dojrzałych wiśni plantatorzy przenoszą je do stacji suszącej. Tam kawa jest dokładnie przebierana i wystawiana na działanie słońca leżakując na tzw. afrykańskich łóżkach.

Proces suszenia może potrwać nawet 14 dni, po to aby zmniejszyć wilgotność do około 12%. Po osiągnięciu idealnego stopnia wilgotności rozpoczyna się proces mielenia na sucho. Na tym etapie ziarna są mielone, sprawdzone i starannie przygotowane do eksportu.

Powiązane produkty