Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Kafar Etiopia Sagera 250g

45 

Jasno palona, 100% arabica

Kraj: Etiopia

Region: Segera, Bensa , Sidama

Gatunek: Heirloom

Obróbka: Washed

Punktacja: 88.5

Profil sensoryczny: Cytrusy / Jaśmin / Chmiel

Data palenia: 30.06.2020

Zaparzanie: Metody alternatywne / Ekspres przelewowy

Producent: Kafar

Kafar Etiopia Sagera przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi kaw o owocowo-kwiatowych nutach i subtelnej kwasowości.

Po zaparzeniu otrzymasz delikatny napar o nutach cytrusów, jaśminu oraz chmielu.

Ziarna 100% arabiki o jasnym stopniu palenia sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripie, Chemexie, AeroPressie, French Pressie, oraz w innych alternatywnych metodach parzenia.

Stacja obróbki Sagera jest zarządzana przez Daye Bensa. Zlokalizowana jest w Bensa, w regionie Sidama. Działająca od 1980r. stacja skupuje owoce pochodzące z niewielkich lokalnych gospodarstw, które często nie przekraczają 0,5-3 hektarów powierzchni. Kawa uprawiana jest tam ekologicznie i nawożona organicznym kompostem, a większość plantacji w sposób naturalny wtopiona jest przydomowe lasy. W tej części Etiopii większość uprawianej kawy to rdzenne szczepy, jednak w ostatnich latach coraz częściej spotyka się odmianę 74158 wyselekcjonowaną w centrum badawczym w Jimma. Pochodzi ona od dzikorosnących krzewów lasu Metu-Bishari w Illuababora, Zachodniej części Etiopii. 74160 zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoją odporność na CBD (grzyb atakujący owoce) i duży plon.

Zespół stacji Sagera przeprowadza szczegółową selekcję jakości ziarna wybierając jedynie najbardziej dojrzałe, które przeszły odpowiedni proces wstępnego suszenia.

Ten rok obfitował w dużą różnorodność zbiorów, dlatego zostały one podzielone na 3 grupy.

Ta kawa to Lot nr. 3