Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Etiopia Kabira Lot – Figa 250g

58 

Opis sensoryczny: marakuja, jaśmin, maliny, mleczna czekolada

Kraj pochodzenia: Etiopia

Region: strefa Jimma, zachodnia Etiopia

Producent: Mustefa Abakeno

Odmiana botaniczna: 74110, 74112, Heirloom

Wysokość upraw: 2000-2100 m n.p.m.

Metoda obróbki: natural

Profil palenia: metody przelewowe

Palenie: 4.01.2022

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategoria: Przeznaczenie: Do alternatywDo biuraDo domuPochodzenie: EtiopiaPalarnia: Figa

Mustefa Abakeno posiada 18 ha ziemi uprawnej oraz stację obróbki Beshasha, położone na wysokości 2040 m n.p.m. w strefie Jimma. W stacji przetwarza kawę własną oraz od sąsiadów, którzy mają mniejsze pola, ok. 4-10 ha. W 2020 r. Mustefa kupił drugą stację – Kabira, dzięki czemu może pomagać kolejnym lokalnym producentom w przetwarzaniu ich ziaren.

Ciekawostka: z powodu różnic w lokalizacji i mikroklimacie, stacje Mustefy wyspecjalizowały się w różnych obróbkach kawy. Beshasha przetwarza głównie kawy z metody mytej (washed), a Kabira, która jest większa i może pomieścić niezbędne do suszenia ziaren podesty, została przystosowana do obróbki suchej (natural).

Powiązane produkty