Koszyk

Brak produktów w koszyku.

CoffeeGang Blend 250g

35 

Kraj: Brazylia 70% / Etiopia 30% (natural)

Region: Cerrado – Hambella, Guji, Oromia

Odmiana: Mix – Heirloom

Stopień palenia: średni

Profil sensoryczny: mleczna czekolada, orzechy, jaśmin, kwiat bzu, mango

Zaparzanie: Ekspresy ciśnieniowe / Kawiarki /French Press / Tygielki

Data palenia: 27.09.2022

Producent: COFFEE PLANT

 

7 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

OBRÓBKA – NATURAL

Ta kawa została poddana klasycznej obróbce naturalnej. Po zebraniu tylko najbardziej dojrzałych wisienek, zostały one ręcznie posortowane przy wykorzystaniu wodnych tanków. Następnie trafiły na łoża afrykańskie, by tam suszyć się przez około 20 dni, aż do uzyskania odpowiedniej wilgotności. W międzyczasie ziarna były co godzinę przewracane, aby w pełni móc kontrolować proces fermentacji.

15 kilometrów na wschód od Patrocinio w Brazylii znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały, wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się jako „Płaskowyż Żelazny”.

Unikalne czynniki glebowe połączone są z ciepłym i wilgotnym latem oraz łagodną i suchą zimą. Sam czynnik naturalny nie wystarcza do produkcji wysokiej jakości kawy, ważne, co zrobi z nimi człowiek. Dojrzałe owoce kawy są zbierane i segregowane, a potem pozostawia się je do wyschnięcia w brazylijskim słońcu na rozległych, specjalnie zbudowanych patio. Po osiągnięciu idealnego poziomu wilgotności ziarna są po raz drugi segregowane.

Nasze espresso Brazylia Cerrado jest idealne na codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z niej naprawdę znakomitą kawę!

Obszar Guji w Etiopii cechuje się wyjątkowym położeniem, gdyż okolice miasta Hambella znajdują się na wysokości powyżej 2000 m n.p.m. Niewiele plantacji znajduje się na podobnych wysokościach, a to właśnie jeden z kluczowych czynników dzięki którym ziarna znajdujące się w naszej mieszance charakteryzują się orzeźwiającymi nutami owocowymi i kwiatowymi.

Ziarna z Etiopii to alternatywa dla klasycznych Brazylii, propozycja dla tych, którzy szukają odmiany od czekoladowo-orzechowych nut – opcji bardziej owocowej, ale nie przesadzonej! Szociki espresso z tych ziaren to może i nie rozpędzony metal, ale spokojnie klasyka dobrego rocka – dużo się dzieje, same znane przeboje, bez cienia nudy!

Powiązane produkty