fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Tanzania Iyenga 250g

49 

100% Arabika, jasno palona

Kraj: Tanzania

Obróbka: Myta

Region: Mbozi, Songwe

Odmiana: Kent, Bourbon, N39

Profil palenia: Metody przelewowe

Profil sensoryczny: Kwaśna malina / Rabarbar / Cytryna

Uprawa: 1600-1670 M N.P.M.

Data palenia: 04.07.2024

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Single Origin – poznaj Tanzanię

Kawę do Tanzanii sprowadzono najprawdopodobniej z Abisynii (dzisiejsza Etiopia) w XVI wieku. Zaczęła ona mieć bardzo istotny wpływ na kulturę regionu. Pomimo ograniczonej produkcji pełniła ważną rolę w rodzinie królewskiej i stała się produktem niszowym, wręcz rytualnym. W XIX wieku plantatorzy, wykorzystując żyzną, wulkaniczną glebę, zaczęli produkować masowo dobrej jakości ziarna, w tym Arabikę. Otworzenie się na handel oraz wpływ kolonializmu dały początek wyróżniającej się do dziś tanzańskiej kawie, która nie odbiega jakością od kaw z innych krajów afrykańskich.

Prosto z plantacji w ręce roastera

Kooperatywa Iyenga w ostatnim czasie bardzo dużo zainwestowała w sprzęt poprawiający jakość produkcji ich ziaren. Są to między innymi nowy młyn czy ekologiczny depulper. Pracownicy i starania o dobry produkt przynoszą im nagrody w takich konkursach jak Tanzania Fine Coffees Competition, gdzie utrzymali swoją pozycję w czołówce w zeszłorocznym wydaniu. Swoją pracą i potencjałem inspirują siostrzane zrzeszenia w Tanzanii, co pobudza nasz apetyt na dobre kawy z tego regionu.

Odkryj smak Tanzanii w swojej filiżance

Spróbuj receptury na kawę z Zanzanii parzonej w  V60 oraz Origami:

18 g średnio zmielonej kawy (18 klików na Comandante), 300 g wody w temperaturze 98°C.

1) zalanie 50 g; 2) zalanie w 30 sek.: do 120 g; 3) zalanie w 1:00 dolej do 250 g, 4) zalanie: w 2:00 dolej do 300 g i delikatnie zamieszaj. Po upływie ok. 3:10 min Twoja kawa jest gotowa!!