fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Rwanda Mutovu 250g

49 

100% Arabika, jasno palona

Kraj: Rwanda

Obróbka: Myta

Region: Gikangaga, Karambi

Odmiana: Red Bourbon

Profil palenia: Metody przelewowe

Profil sensoryczny: Żółte owoce / Cytrusy / Miód / Kwiaty

Uprawa: 1650 M N.P.M.

Data palenia: 24.10.2023

2 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Single Origin – poznaj Rwandę

Stacja mycia Mutovu ma zaledwie 2 hektary i znajduje się niedaleko sąsiednich miast Gatare i Gikangaga. Została zbudowana w 2012 roku tym samym podnosząc poziom oferowanej kawy przez okolicznych plantatorów. Gospodarstwa w okolicy mają zasięg od 0,5 km do 5 km i są obsługiwane przez 12 punktów zbiórki. Farmy mają średnio 3500 drzewek kawowych.

Prosto z plantacji w ręce roastera

Red Bourbon został poddany klasycznej obróbce na mokro. Po zbiorach kawowe wiśnie zostały poddane ręcznemu sortowaniu, po czym “odpoczywały” przez kilkanaście godzin w tanku fermentacyjnym wypełnionym wodą. Po tym etapie “odsiane” zostały kolejne wisienki z defektami, a zdrowe owoce zostały przepuszczone przez depulper. Następnie fermentowały przez kilkadziesiąt godzin. Na sam koniec ziarna zostały rozłożone na łożach i suszyły się do uzyskania odpowiedniej wilgotności.

Spróbuj Rwandę w chemexie:

30g kawy – grubo zmielonej (25 klików na Comandante).

500g wody w temperaturze 98°C.

I zalanie 60 g; II zalanie w 35 sek.: do 120 g; III zalanie w 1:00 dolać do 260 g, IV zalanie: w 1:30 dolewać powoli do 500 g.

Po upływie ok. 3:40

Twoja kawa jest gotowa!!

Powiązane produkty