Single Origin – poznaj Rwandę
Stacja mycia Mutovu ma zaledwie 2 hektary i znajduje się niedaleko sąsiednich miast Gatare i Gikangaga. Została zbudowana w 2012 roku tym samym podnosząc poziom oferowanej kawy przez okolicznych plantatorów. Gospodarstwa w okolicy mają zasięg od 0,5 km do 5 km i są obsługiwane przez 12 punktów zbiórki. Farmy mają średnio 3500 drzewek kawowych.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Red Bourbon został poddany klasycznej obróbce na mokro. Po zbiorach kawowe wiśnie zostały poddane ręcznemu sortowaniu, po czym “odpoczywały” przez kilkanaście godzin w tanku fermentacyjnym wypełnionym wodą. Po tym etapie “odsiane” zostały kolejne wisienki z defektami, a zdrowe owoce zostały przepuszczone przez depulper. Następnie fermentowały przez kilkadziesiąt godzin. Na sam koniec ziarna zostały rozłożone na łożach i suszyły się do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
Spróbuj Rwandę w chemexie:
30g kawy – grubo zmielonej (25 klików na Comandante).
500g wody w temperaturze 98°C.
I zalanie 60 g; II zalanie w 35 sek.: do 120 g; III zalanie w 1:00 dolać do 260 g, IV zalanie: w 1:30 dolewać powoli do 500 g.
Po upływie ok. 3:40
Twoja kawa jest gotowa!!