Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Peru Mariano Centurion 250 g

55 

Kraj: Peru

Region: Cajamarca, Jaen, Perlamayo

Odmiana: Caturra

Wysokość upraw: 1800 m.n.p.m

Obróbka: Myta

Profil sensoryczny: słodka pomarańcza, malina, róża, cukier trzcinowy

Przeznaczenie: Metody przelewowe

Data palenia: 21.04.2022

 

Brak w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategoria: Przeznaczenie: Do alternatywDo ekspresu przelewowego Pochodzenie: Peru Palarnia: Coffee Plant

Mariano Centurion to farmer, który przez wiele lat nie potrafił przebić się na peruwiańskim rynku i uzyskać za swoje ziarno ceny odpowiadającej jakości. To zmieniło się dopiero 2 lata temu. Na małej farmie La Palma położonej w okolicach Perlamayo, w regionie Cajamarca, na wysokości ponad 1800 m n.p.m. kultywowane są kawowe krzewy Caturry.

Caturra została poddana klasycznej obróbce na mokro. Oznacza to, że kawowe wiśnie zostały poddane ręcznemu sortowaniu, po czym “odpoczywały” przez 18 godzin w tanku fermentacyjnym wypełnionym wodą. Po tym etapie “odsiane” zostały kolejne wisienki z defektami, a zdrowe owoce zostały przepuszczone przez depulperNastępnie fermentowały przez 30 godzin, by na sam koniec leżakować na łożach i suszyć się do uzyskania odpowiedniej wilgotności.

W smaku dominują słodkie pomarańcze, maliny oraz cukier trzcinowy, a także delikatne nuty jaśminu. A wszystko wieńczy długi karmelowy posmak. Całość jest słodka, zbalansowana, o gładkiej i złożonej kwasowości.

Powiązane produkty