Las Mimosas to kolejne ziarna z regionu Nueva Segovia, położonego w północnej części Nikaragui tuż przy granicy z Hondurasem. Uprawiane na wysokości 1200 m n.p.m. wisienki Caturry zostały poddane obróbce mytej. To kawa o delikatnej i owocowej kwasowości, słodyczy czekolady i orzecha. Polecamy zarówno jako kawę czarną, jak i z dodatkiem mleka. Świetnie sprawdzi się jako zaskakująca propozycja do ekspresu automatycznego.
Las Mimosas to kolejna, świadomie wybrana, kawa o profilu czekoladowo-owocowym. Caturra, którą znajdziesz w paczce to przede wszystkim czekoladowa słodycz, ale także delikatna, musująca owocowa kwasowość. . I chociaż kwasowość w tej kawie jest zauważalna, to wysoka słodycz wyraźnie ją balansuje.
Nikaragua Las Mimosas to kawa wypalona nieco ciemniej, by szczególnie dobrze smakowała w ekspresie automatycznym. Co jednak ciekawe, przygotowując tę kawę w ekspresie kolbowym czy kawiarce, ciemniejszy profil nie będzie odczuwany. Las Mimosas jest intensywna w smaku dlatego polecamy ją zarówno jako kawę czarną, jak i bazę do kaw mlecznych, gdzie nie straci zbyt dużo swojego charakteru.