fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Kenia Kegwa 250g

55 

100% Arabika, jasno palona

Kraj: Kenya

Obróbka: Myta

Region: Kirinyaga

Odmiana: SL28, SL34, Batian

Profil palenia: Metody przelewowe

Profil sensoryczny: Malina / Czerwona porzeczka / Winogrona / Kompot rabarbarowy

Uprawa: 1580 M N.P.M.

Data palenia: 01.07.2024

4 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Single Origin – poznaj Kenię

Uprawa kawy i herbaty stanowi znaczną część kenijskiego rolnictwa. Starania o jak najlepsze plony i jakość zdefiniowały kawy z Kenii na długie lata, ponieważ odmiany botaniczne i eksperymentowanie stanowią ważny aspekt ziaren pochodzących z Kenii. Często jednak zapomina się, jak kluczowa jest natura.

Ziarno w naszej paczce pochodzi z miejsca sąsiadującego z lasem Njukiini. Chłodny klimat (10-26°C), położenie u stóp góry Mount Kenya i wulkaniczna gleba przypominają, dlaczego jakość tego, co finalnie pijemy, jest tak wysoka.

Prosto z plantacji w ręce roastera

Kegwa jest częścią Ngiriambu Cooperative Society, założonej w 1997 roku jako społeczności związanej z kawą i jej sprzedażą. We współpracy z lokalnym rządem i organizacjami na rzecz rozwoju, skupia się na rozwoju swoich pracowników, dobrych praktykach agrokulturalnych oraz standardach obróbki ziaren. Wszystko to w synergii ze sprawiedliwym traktowaniem w duchu fair trade. Połączenie korzystnego położenia farm (ok. 1500-1560 m n.p.m.), wulkanicznej, żyznej gleby oraz wysokiej kultury pracy pozwala producentom tworzyć produkt najwyższej jakości. Dzięki temu możemy oczekiwać doskonałej kawy!

Spróbuj  Kenie w V60 oraz Origami:

Użyj 19 g grubiej zmielonego ziarna (24 kliki na Comandante) i 100°C wody.

  1. 50 g – pierwsze zalanie;
  2. 0:30 – zalej do 120 g;
  3. 1:00 – zalej 190;
  4. 1:30 – zalej do 250 g;
  5. 2:00 – zalej do 320 g i delikatnie zamieszaj.

Po upływie około 3:20 min Twoja kawa jest gotowa!

Powiązane produkty