Mieszanka odmian Bourbon i Caturra pochodzi z farmy Finca Medina, zlokalizowanej w regionie Antigua, w okolicach miasteczka San Lorenzo El Cubo. Tam na wysokości 1600 – 1800 m n.p.m. od ponad położona jest Finca Medina należąca przez cały ten czas do jednej rodziny. Kultywacja kawowców na tej farmie jest mieszanką tradycji i nowoczesnych technologii, dzięki czemu właściciele uzyskują wysoką jakość ziaren z poszanowaniem otaczającej ich fauny i flory. Do procesu obróbki yellow honey wybierane są tylko najbardziej dojrzałe wiśnie odmian Bourbon i Caturra. Następnie przepuszczane są one przez depulper i ziarno zostaje oddzielone od skórki i miąższu. Po tym procesie ziarna są wyjmowane z wody i rozkładane do wyschnięcia, z niewielkim dodatkiem wcześniej oddzielonego miąższu. Mała ilość miąższu razem z ziarnem podczas procesu fermentacji nabiera charakterystycznego żółtego koloru, stąd nazwa procesu. Dzięki takiemu sposobowi obróbki, kawa nabiera nieco słodyczy.
Dzięki procesowi obróbki i fenomenalnej ziemi na Finca Medina kawa ma bardzo nietypowy, jak na ziarna z Gwatemali, charakter. W zapachu znajdziesz delikatne nuty czerwonych winogron oraz aromat czarnej herbaty. W smaku obok dominujących nut winogron, spodziewaj się niedojrzałej czerwonej porzeczki i herbacianego body. Całość jest czysta, zbalansowana i bardzo lekka.