Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Etiopia Abaya 250g

49 

Kraj: Etiopia

Region: Oromia

Odmiana: Heirloom

Wysokość upraw: 1800-2100 m.n.p.m

Obróbka: Myta

Profil sensoryczny: Herbata brzoskwiniowa / Cytryna / Kwiaty

Przeznaczenie: Metody przelewowe

Data palenia: 17.01.2023

 

1 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.

Single Origin – poznaj Etiopię  

Położony w Sidamie, Yirgacheffe to mały region w południowej Etiopii. Krzewy kawowe rosną tu w gęstej roślinności, na bogatej w minerały glebie i na wysokich terenach. Kawę z powiatu Abaya charakteryzują intensywne nuty cytrusowe i kwiatowe. Owoce kawy lokalnych odmian zebrano na wysokościach 1800-2100m. n.p.m.

Gęste ziarna kawy zostały poddane nowoczesnej obróbce na mokro. Zaraz po zbiorach owoce trafiły do gigantycznych kadzi z wodą, po czym schły na obrotowych łożach przez 48 do 72 godzin. To równomierne wysuszenie ma wpływ na czysty smak w kawie, który tak bardzo lubimy w mytych etiopiach.

Powiązane produkty