Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Coffee Plant Burundi Buzira Honey 250 g

52 

Jasno palona, 100% arabika 

Kraj: Burundi

Region: Muruta, Kayanza

Odmiana: Red Bourbon

Wysokość upraw: 1950 m.n.p.m

Obróbka: Honey

Profil sensoryczny: Pomarańcza, Miód, Karmel, Kwiaty

Przeznaczenie: Metody alternatywne/ Ekspres przelewowy

Data palenia: 01.06.2021

 

Brak w magazynie

Burundi Buzira to klasyczne, jak na ten kraj, ziarenka Red Bourbon. Te konkretne urosły w okolicach stacji myjącej Buzira, zlokalizowanej niedaleko miasteczka Muruta, w regionie graniczącym z Parkiem Narodowym Nyungwe. Kawę uprawia się tam na wysokości około 1950 m n.p.m.

Obróbka w stacji Buzira rozpoczyna się od umieszczenia dojrzałych wisienek Red Bourbona w małych pojemnikach z wodą. Po oddzieleniu uszkodzonych owoców ma miejsce drugi proces ręcznej segregacji. Wówczas odrzucane są pozostałe uszkodzone wiśnie oraz te, które są niedojrzałe i zbyt dojrzałe.

Po procesie sortowania wiśnie najwyższej jakości są rozdrabniane i od ziarna oddzielany jest miąższ ze skórką. Następnie kawa oraz pozostały na niej śluz transportowane są na stoły suszące, gdzie leżą pod przykryciem około 24 godzin. Później przez 21, do 30 kawa leżakuje na słońcu i suszy się do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Na noc lub w czasie deszczów stoły są dokładnie przykrywane, aby kawa ponownie nie zmokła.

Red Bourbon, pochodzi z obróbki honey. Jednak dzięki krótkiemu procesowi fermentacji pod przykryciem, kawa nabrała intensywnej słodyczy miodu i karmelu. W aromacie dominuje kompozycja kwiatów i pomarańczy, która także wyczuwalna jest w smaku. Całość jest bardzo słodka o delikatnej, przyjemnej kwasowości i lepkim, miodowym body.

 

Powiązane produkty