Brazylia Samambaia to kawa o delikatnym, herbacianym, ale lepkim odczuciu w ustach.
W suchym aromacie, intensywnie wyczuwalne są ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, otrzymujemy idealny balans między słodyczą, a kwasowością, co jest rzadkością w kawach z tego regionu.
Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy, wydobywając z niej smak herbatników, toffi i mlecznej czekolady z doskonale uzupełniającą smak, średnią kwasowością czerwonych jabłek.
Henrique Dias Cambraia, właściciel i plantator farmy Samambaia, przypisuje swój sukces wielu czynnikom. Wśród najważniejszych zalicza: dogodną lokalizację plantacji, sprawne zarządzanie farmą, nieustanny trening oparty na programach kontroli jakości kawy, ale przede wszystkim zaangażowanie całego zespołu.
Henrique nie boi się także eksperymentować.
Na terenie jego plantacji znajdują się specjalnie wyznaczone działki umożliwiające testowanie nowych gatunków kaw, których wysoka jakość kilkukrotnie została już nagrodzona, m.in. nagrodą Cup of Excellence.