Tykwa bezpośrednio od producenta. Wykonana z naturalnego, specjalnie wyselekcjonowanego owocu tykwy zwyczajnej. Absolutnie ręczny wyrób! Produkcja tych tykw odbywa się bez użycia jakichkolwiek sztucznych składników i farb, wyłącznie w procesie podwójnego opalania ogniem. Matero calabaza zdobiona jest ręcznie wykonywanymi rzeźbieniami. Każda tykwa jest unikatowa, o niepowtarzalnym naturalnie uzyskanym wzorze – NIE MA DWÓCH TAKICH SAMYCH EGZEMPLARZY. Dodatkowo otwór tykwy zabezpieczony jest metalową wirolą, która jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wirola chroni przed uszkodzeniami i jednocześnie zdobi matero.
Naczynko kolekcjonerskie.
Pojemność: do 280 ml.
Kraj pochodzenia: Chile
Każda tykwa powinna mieć wykonane curado (przed pierwszym użyciem):
Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st. C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 2 dni. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.
Tykwa wymaga „curado„, tzn. procesu przygotowawczego naczynia do użytku. Proces ten nazywany jest często „nasyceniem naczynia duchem yerba mate”. Takiego określenia używają ludzie w krajach gdzie yerba mate jest czymś, bez czego nie da się żyć i pije się ją od pokoleń.
Tykwa wymaga „curado„, tzn. procesu przygotowawczego naczynia do użytku. Proces ten nazywany jest często „nasyceniem naczynia duchem yerba mate”. Takiego określenia używają ludzie w krajach gdzie yerba mate jest czymś, bez czego nie da się żyć i pije się ją od pokoleń.