Popularna kompozycja dwóch czarnych herbat gatunków Assam i Cejlon. Dedykowana jest do spożycia w godzinach porannych. Charakteryzuje się brązowo-bursztynową barwą. Herbata English Breakfast według wielu źródeł została wymyślona przez XIX–wiecznego brytyjskiego kupca z przeznaczeniem do spożycia przy śniadaniu. Duża moc naparu miała wpłynąć pobudzającą na pijącą ją osobę. Obecnie praktycznie każdy szanujący się producent herbaty posiada w ofercie autorską wersję kompozycji i nazywa ją oczywiście… English Breakfast, chociaż częstokroć znacznie różnią się między sobą zawartością. W naszym przypadku jest to kompozycja gatunkowych czarnych herbat pochodzących z Indii i Cejlonu.
Zapach: jagodowy, gruszkowy.
Smak: lekko słodkawy, jagodowy, brak goryczy, niezobowiązujący, nie narzucająca się, super do popicia kanapki 🙂
Zaparzanie: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy woda o temp. ok. 90-95 stopni. Parzymy przez 2-3 minuty. Ten sam susz można zaparzać 2 razy.