Specjał w stylu japońskim – zielona Sencha z palonym ryżem. Przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku.
Sencha – najczęściej spotykany rodzaj japońskiej, zielonej herbaty. Wygląd jej listków jest dość charakterystyczny, gdyż przypomina źdźbła trawy. Smak dość wyrazisty, goryczkowy. Ma także zwiększone działanie pobudzające, gdyż zawiera więcej teiny, niż Bancha.
Bancha – duże twarde liście wraz z szypułkami. Napar z listków Banchy jest delikatniejszy od tego z listków Senchy, zdecydowanie mniej goryczkowy i mniej pobudzający, wykazuje działanie relaksacyjne i uspokajające.
Genmaicha – nazwa oznacza “herbatę ryżową”. Jest produkowana z większych listków Banchy i 50% preparowanego ryżu oraz prażonej kukurydzy. Z powodu niskiej zawartości teiny Genmaicha może być spożywana przez cały dzień.
Zapach: wafli ryżowych, nieco smażonego pstrągu.
Smak: pasty sezamowej, prażonego słonecznika.
After: krótki, ulotny.
Zaparzać 2 gramy herbaty w 200 ml wody o temperaturze 75°C.