Liście herbaty są zbierane i skręcane, pozostawione w ten sposób dojrzewają, wtedy to dochodzi do procesu fermentacji mikrobiologicznej – długotrwałe wystawienie liści na działanie mikroelementów. Rezultatem tego procesu jest ciemna herbata o ziemistym smaku. Występuje przede wszystkim w prowincji Yunnan i to właśnie wyprodukowana tam herbata nazywa się Pu Erh (herbaty czerwone z innych regionów nie mogą używać tej nazwy). Dostępna w różnych formach. Może to być sypki liść fermentowany w stosach lub prasowane bryły o różnych kształtach i wielkościach (najpopularniejsze: Bingcha, Tuocha, Zhuancha).
Zapach: łososiowy, mokrego mchu, lekko piwniczny.
Smak: łagodny, drzewny, nie podobny do tradycyjnych herbat.
Czerwonawy kolor po zaparzeniu.
Sposób parzenia czerwonej herbaty Pu Erh:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.
Właściwości czerwonej herbaty Pu Erh:
- należy do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu, zwana potocznie „zabójcą tłuszczu”.
- zmniejsza otłuszczenie organów wewnętrznych, przyspiesza metabolizm i blokuje powstawanie nowej tkanki tłuszczowej
- wspomaga pracę układu pokarmowego i łagodzi dolegliwości żołądkowe, dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit i ogólną ich pracę
- sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi
- zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C
- posiada również właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn
- działa pozytywnie na wątrobę
- łagodzi skutki spożycia alkoholu