W celu wydobycia pełnego smak rodzimej kawy, Wietnamczycy wymyślili własny sposób na jej parzenie i podawanie. Do tego celu powstał zaparzacz, z pomocą którego w przeciągu kilku chwil można uzyskać bardzo aromatyczną, gorącą kawę. Wietnamski ekspres jest mały i bardzo prosty w użyciu. Zaparzacz składają się z pojemnika na kawę (kubeczek), dociskacza, przykrywki i spodeczka z oczkami.
- Wsyp około 20g. (4 czubate łyżeczki) kawy grubo mielonej do phina.
- Delikatnie potrząśnij i przyciśnij dołączoną praską kawę.
- Postaw phina na sitku i całość na swojej ulubionej filiżance lub kubku.
- Wlej ok. 20 ml (nie więcej) gorącej wody i odczekaj około 20 sekund aż kawa wsiąknie wodę.
- Uzupełnij resztę phina gorącą wodą i przykryj wieczkiem.
- Odczekaj około 10-15 minut aż napar kawy całkowicie przeleci do kubka.
- Ściągnij phina z kubka.
- Dodaj cukier lub mleko jak lubisz, ewentualnie dodaj wody.