fbpx

Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Schafer Tygielek na indukcję 500ml – czerwony

55 

Pojemność: 500ml

Średnica: 9cm

Wysokość: 9,5cm

Rączka: 14,5cm

Tworzywo: stal, emal

Kuchenka: indukcyjna, ceramiczna, gazowa, elektryczna.

2 w magazynie

Produkty zamówione do g. 14 staramy się wysyłać tego samego dnia.
Zamówienia złożone po g. 14 wysyłamy w kolejny dzień roboczy.
Kategorie: ,

Turecki tygielek do kawy z wytrzymałego stopu stali, trwała powłoka emaliowana. Rączka odporna na ciepło. Tygielek można używać również do parzenia herbaty lub do podgrzania i spieniania mleka.

Kupując tygielek musimy wziąć pod uwagę fakt, że podczas parzenia wytworzy się duża ilość pianki, która będzie unosiła się do góry. Dlatego wybierając tygielek np. dla 2 osób powinniśmy zaopatrzyć się w naczynie o większej pojemności.

 

Parzenie kawy w tygielku po turecku:

1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.

2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.

3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.

4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.

5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.

6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.